Serwetki airlaid vs tkaninowe - co się bardziej opłaca? Poznaj wady i zalety obu rozwiązań

Serwetki airlaid vs tkaninowe - co się bardziej opłaca? Poznaj wady i zalety obu rozwiązań


Serwetki gastronomiczne spotykamy praktycznie w każdym lokalu gastronomicznym, w kawiarniach, barach, pubach i restauracjach. O ile w miejscach typu fast food zazwyczaj są to zwykłe serwetki papierowe w niewielkich rozmiarach dodawane do zamówień lub dostępne na stolikach serwetki dyspenserowe, o tyle w restauracjach, hotelach i lokalach stawiających w znacznej mierze na wizerunek zapewnia się gościom serwetki airlaid lub tradycyjne materiałowe, zwłaszcza podczas śniadań, obiadów czy uroczystych przyjęć. Wybór serwetek nie jest łatwy, a decyzja ma wpływ nie tylko na odczucia gości i ich komfort, ale również wizerunek lokalu i oczywiście finanse.

Dzisiaj przeanalizujemy wady i zalety zarówno serwetek typu airlaid, jak i materiałowych oraz wskażemy konkretne czynniki, które bezpośrednio przekładają się na koszty w obu przypadkach.

Serwetki restauracyjne airlaid i tkaninowe - czym się różnią?

Serwetki restauracyjne typu airlaid zaczęły zdobywać popularność w latach 80. XX wieku, kiedy rozwój technologii przetwarzania włókien pozwolił na produkcję materiałów o wysokiej jakości i właściwościach zbliżonych do tkanin, ale przy znacznie niższym koszcie. Początkowo stosowano je głównie w branży gastronomicznej premium oraz w hotelarstwie, gdzie potrzeba łączenia funkcjonalności z elegancją była kluczowa. Ich popularność rosła w miarę, jak coraz więcej restauracji i firm cateringowych dostrzegało zalety tego innowacyjnego rozwiązania – zwłaszcza w kontekście wygody, estetyki i ekologii. Wraz z rosnącym zainteresowaniem bardziej zrównoważonymi produktami w XXI wieku, serwetki airlaid zyskały jeszcze większe uznanie ze względu na swoją biodegradowalność i możliwość recyklingu. Dziś są one standardem w wielu wysokiej klasy lokalach gastronomicznych i na eleganckich wydarzeniach. Są bezsprzecznie bardzo eleganckie, a do tego praktyczne, przyjemne w dotyku i chłonne. Co bardzo ważne, kolorowe serwetki airlaid nie tracą kolorów, nie farbują i nie pozostawiają plam - można je zapewniać gościom i biesiadnikom nawet na najbardziej wystawnych przyjęciach, bez obaw o nieprzyjemne sytuacje.

Materiał airlaid - to musisz wiedzieć!

Materiał typu airlaid, z którego produkowane są omawiane przez nas serwetki restauracyjne, powstaje poprzez rozdrobnienie włókien celulozy na bardzo drobne fragmenty, które następnie są rozprowadzane na dużej powierzchni za pomocą strumienia powietrza. Tak uzyskana cienka warstwa jest wówczas zagęszczana, aż do uzyskania odpowiedniej grubości i pożądanej struktury. Procesy produkcyjne są obecnie wysoce zaawansowane technologicznie, dzięki czemu końcowe produkty są całkowicie wolne od kleju i jakichkolwiek substancji łączących! Na koniec materiał może być poddany dalszej obróbce, takiej jak cięcie na odpowiedni rozmiar, dodanie wzorów (np. poprzez tłoczenie) czy procesy dezynfekcji lub nasączania, w zależności od przeznaczenia gotowego produktu. Dzięki temu materiał airlaid przypomina papier i ma podobne właściwości, ale jest o wiele bardziej wytrzymały, odporny na wilgoć i rozrywanie.

Z kolei serwetki gastronomiczne z tkaniny wykorzystywane są w branży gastronomicznej od bardzo dawna, zwłaszcza podczas przyjęć, bankietów, wesel i innych uroczystości. Przy zachowaniu wszystkich odpowiednich procedur prania, zachowują nienaganny wygląd i mogą być wielokrotnie wykorzystywane. Serwetki restauracyjne wykonane z bawełny czy lnu są eleganckie, trwałe i dobrej jakości i trwałości. Natomiast tańsze serwetki produkowane z materiałów syntetycznych (poliestru czy mikrofibry) nie sprawdzą się w lokalach, w których liczą się detale - ich wygląd pozostawia wiele do życzenia, nie są przyjemne w dotyku, mają bardzo niską chłonność i zdecydowanie wątpliwej jakości walory estetyczne.
Serwetki restauracyjne airlaid i tkaninowe - koszty zakupu i początkowa inwestycja

Decydując się na serwetki materiałowe należy liczyć się z większym kosztem początkowym - zakup odpowiedniej ilości tego typu serwetek restauracyjnych jest wyższy, a dodatkowo trzeba mieć na uwadzę wyposażenie restauracji w odpowiednio dużą liczbę serwetek, by nie zabrakło ich dla gości podczas organizacji dużego przyjęcia. Biorąc pod uwagę fakt, iż są one wielorazowe i zawsze część z posiadanych zasobów będzie niedostępna dla obsługi, konieczne jest posiadanie serwetek z odpowiednią nadwyżką. Restauracje, które wybierają serwetki tkaninowe, muszą liczyć się z koniecznością zakupu pralki przemysłowej, chemii czyszczącej oraz opłat za energię elektryczną lub koniecznością korzystania z usług profesjonalnych pralni co znacznie obciąża budżet.

Zobacz dostępne kolory i rozmiary serwetek restauracyjnych airlaid>>

Serwetki restauracyjne airlaid

Serwetki airlaid są znacznie tańsze, zwłaszcza jeśli lokal czy restaurację obsługuje jeden sprawdzony dostawca oferujący je w atrakcyjnych cenach (przykładowo jedna serwetka airlaid 40 x 40 cm to średni koszt około złotówki, co pozwala na znaczące oszczędności w porównaniu z serwetkami tkaninowymi, których cena jednostkowa może wynosić nawet kilka złotych za sztukę. ). Warto pamiętać, że serwetki te są stale dostępne i w każdej chwili można domówić odpowiednią (czy brakującą do zorganizowania przyjęcia) ilość pakietów. Dostępne są w różnych kolorach, co daje większą elastyczność restauratorom - można swobodnie dobierać ich odcienie do tematyki eventu czy wystroju sal. W przypadku serwetek airlaid całkowicie odpadają koszty (niemałe!) związane z ich praniem i prasowaniem, a fakt iż produkowane są z biodegradowalnych materiałów sprawia, że z ich utylizacją nie wiążą się żadne dodatkowe koszty.

Warto podkreślić, że w przypadku jednorazowych serwetek restauracyjnych nie występuje problem uszkodzeń, przebarwień lub zużycia, co jest codziennym wyzwaniem przy korzystaniu z tkaninowych odpowiedników. Każdy pakiet serwetek jest szczelnie zapakowany (nic im nie grozi podczas transportu, przenoszenia czy przechowywania) a każda serwetka jest identyczna, tak samo estetyczna i wysokiej jakości.

Serwetki airlaid wydają się być bezkonkurencyjnym wyborem dla restauracji i lokali gastronomicznych i mają zdecydowanie więcej zalet niż serwetki materiałowe. Zapewniają niski koszt początkowy, prostotę w obsłudze i przechowywaniu, świetną jakość, stałą dostępność, ekologiczną produkcję oraz świetne możliwości personalizacji. W porównaniu z serwetkami tkaninowymi są bardziej praktyczne, ekonomiczne i zgodne z nowoczesnymi trendami gastronomicznymi.

Wybierając je możesz skupić się na tym, co jest najważniejsze w prowadzeniu lokalu czy restauracji – zapewnieniu doskonałej obsługi klienta oraz budowaniu pozytywnego wizerunku swojej marki, a to jest właśnie najlepsza inwestycja, która zwraca się wielokrotnie, zarówno w wymiarze finansowym, jak i w odbiorze przez gości.

Zobacz dostępne kolory i rozmiary serwetek restauracyjnych airlaid>>