Rozmieszczenie dozowników na środki do dezynfekcji rąk

Rozmieszczenie dozowników na środki do dezynfekcji rąk

Odpowiednie rozmieszczenie dozowników i stojaków z preparatami do dezynfekcji rąk ma ogromne znaczenie, zwłaszcza w miejscach o dużym natężeniu ruchu i w przestrzeniach o podwyższonym rygorze higienicznym. Gdzie umieścić dozowniki, aby zapewnić bezpieczeństwo i zminimalizować ryzyko zakażeń krzyżowych?

 

Pandemia wymusiła na nas wszystkich większą troskę o bezpieczeństwo, czystość i higienę, a także wdrożenie specjalnych rozwiązań i systemów, które umożliwią szybką dezynfekcję dłoni w każdym miejscu. Dozowniki z preparatami do dezynfekcji rąk są obecnie niezbędne w biurach, instytucjach, zakładach pracy i wszystkich innych miejscach użyteczności publicznej.

Stojaki na dezynfekcję

Przy wejściu do budynku warto postawić stojak ze środkiem do dezynfekcji rąk po to, by każda osoba wchodząca mogła z niego szybko skorzystać. Ważne jest, by były wykonane z trwałych i łatwych w utrzymaniu czystości materiałów. Bardzo dobrym i zalecanym rozwiązaniem jest stojak z bezdotykowym lub łokciowym dozownikiem, dzięki czemu użytkownicy nie muszą dotykać jego powierzchni w celu pobrania dawki środka.

Zobacz polecane stojaki na dezynfekcję>>

Dozowniki ścienne na środki do dezynfekcji

Tego rodzaju dozowniki sprawdzą się nie tylko w łazienkach i toaletach, ale również w innych miejscach np. strefach obsługi interesantów i klientów (recepcjach), w salach konferencyjnych, pomieszczeniach socjalnych (kuchniach, szatniach) i w przestrzeniach biurowych.

Zobacz dozowniki ścienne>>

Rozmieszczenie dozowników w szpitalach i ośrodkach zdrowia

  • Przy wejściu do budynku oraz przy rejestracji - wszystkie osoby wchodzące do szpitala muszą mieć możliwość szybkiej dezynfekcji dłoni zarówno przy wejściu, jak i po skorzystaniu z rejestracji.
  • W salach pacjentów zaleca się umieścić dozowniki ze środkiem do dezynfekcji tuż przy wejściu i w miejscach wykonywania zabiegów.
  • Przy stanowiskach dla personelu pielęgniarskiego sprawdzą się dozowniki ścienne łokciowe lub sensorowe, które umożliwią szybką dezynfekcję dłoni w każdym momencie.

Zobacz polecane dozowniki łokciowe>>

Dozowniki TORK

Gdzie umieścić dozowniki w lokalach gastronomicznych?

W branży HoReCa, a zwłaszcza w gastronomii przestrzeganie zasad absolutnej higieny i czystości to konieczność i obowiązek. Optymalne rozmieszczenie dozowników ze środkiem do dezynfekcji dłoni skutecznie zminimalizuje ryzyko zakażeń i przenoszenia się wirusów.

  • Stojak na środek do dezynfekcji powinien znajdować się przy każdym wejściu do lokalu, w widocznym dla wszystkich miejscu.
  • Przy ladzie, a zwłaszcza w miejscu obsługi klienta i przy kasie, należy umieścić środki do dezynfekcji w mniejszych opakowaniach (np. z pompką lub z atomizerem).
  • W każdej łazience, oprócz dozowników do mydła, zaleca się umieszczenie dodatkowych dozowników na środki do dezynfekcji dłoni oraz dodatkowe artykuły (chusteczki higieniczne, chusteczki nasączone płynem dezynfekującym, maseczki, rękawiczki jednorazowe), dzięki którym każdy użytkownik będzie mógł w bezpieczny sposób skorzystać z toalety i oczyścić ręce.
  • W kuchni i w pomieszczeniu przekazywania posiłków kurierowi - tutaj również sprawdzą się dozowniki bezdotykowe ścienne, dzięki którym personel będzie mógł w każdym momencie skorzystać ze środka do dezynfekcji i odkazić dłonie po każdej czynności. Przy koszach na śmieci i okienkach zwrotu naczyń.

Dozowniki na dezynfekcję